
Question: If an email, a report, or other document 
related to government business is composed, received 
or stored on my personally owned electronic device, 
is that a public record under Chapter 22?

tion, stored or preserved in 
any medium” in the defi nition 
of public records. Subsection 
22.2(2) states that a govern-
mental body cannot prevent 
access to a public record by 
contracting with a nongovern-
mental body (such as a cloud 
storage provider). Section 
22.3A addresses public records 
and data processing software. 
The cumulative effect of these 
statutes is that a public record 
does not lose its public status 
by being retained on a private-
ly owned electronic device. 

The Iowa Supreme Court, in 
a 1967, pre-email decision, 
addressed the idea that you 
must look at the contents of the 
document or communication 
to determine whether it is a 
public record: “It is the nature 
and purpose of the document, 
not the place where it is kept, 
which determines its status,” 
Linder v. Eckard, 152 N.W.2d 
833, 835 (Iowa 1967). 

To allow a governmental body 
to avoid public records disclo-
sure by simply requiring that 
offi cers or employees use their 
privately owned electronic de-
vices would be to completely 
thwart the transparency goals 
of Chapter 22. 

Comingling public communi-
cations and reports with private 
communications on a privately 
owned electronic device can 
create diffi culty in respond-
ing to an open records request.  
Some private communications 
may arguably be withheld as 
not being a public record or 
as a confi dential public record 
under Iowa Code Section 22.7. 
First and foremost, however, 
the public business communi-
cations are public records, and 
the custodian must review all 
records on a device to deter-
mine whether they are within 
a request for examination and 
copying to justify any denial of 
release.

BEST PRACTICES: Advise 
your staff that email com-
munications are subject to 
review and disclosure, even 
if written, drafted, commu-
nicated and/or stored on the 
staff member’s privately pur-
chased and owned electronic 
device or email service. Use 
of a dedicated folder or fl ash 
drive should be considered.

ANSWER: Most likely, yes. If 
a government offi cial or em-
ployee uses privately owned 
electronic devices or services, 
such as cell phones, comput-
ers, email accounts, smart 
phones, or such to conduct 
offi cial government business, 
then the record generated is a 
public record.

What governs the issue is the 
content of the message. If it 
concerns public business re-
lating to public duties of an 
offi cial or employee, then it is 
a public record. Recent years 
have shown a rapid explosion 
in electronic device owner-
ship, making it easy to start 
a project at work, fi ne tune it 
at home, email drafts to col-
leagues and others, refi ne it 
on the work computer, carry 
it around the world on a fl ash 
drive or store it indefi nitely ‘in 
a cloud.’ Because of this ease 
of portability and expansion of 
the work site, the term “public 
records” no longer refers to a 
document in a paper fi le in a 
drawer in an offi ce.

This issue has been addressed 
in Iowa in a limited man-
ner. Iowa Code Section 22.1 
includes “all records, docu-
ments, tape or other informa-

Editor’s Note: This is a monthly column prepared by the Iowa 
Public Information Board to update Iowans on the IPIB’s 
activities and provide information on some of the issues 
routinely addressed by the board.

IPIB Facts and Figures 
During the month of September, 73 contacts were made with the Iowa Public Information Board 
offi ce. To contact the IPIB, call 515-725-1781 or send an e-mail to Margaret.Johnson@iowa.gov.

TYPE SEPTEMBER  JAN-SEPT   
Formal complaints 15 83  
Formal opinions 0    5    
Declaratory orders 0 4     
Informal complaints 10 84  
Informal requests 48 422            
Misc. 0 6 

TOTAL: 73 604 


